Arc/Kép/Más -egy kiállítás margójára

Buzás Borbála képe

Iskolai könyvtárunkban szeptemberben ismét ígéretes kiállítás nyílik gimnáziumunk diákjainak munkáiból: Loblerné Enyedi Zsuzsanna projektjében ezúttal XXI. századi portrék készültek 11. évfolyamos diákok részvételével. Az elsõdleges cél annak körüljárása, vizsgálata volt, hogy az arcképek összességébõl kirajzolódnak-e olyan markánsnak, jellemzõnek mondható vonások, mind technikai, mind tartalmi értelemben, melyek valamiféle közös nevezõre hozzák azokat. A fõ kérdésirányok a kor emberének megjelenése, megjelenítése, az önmagáról alkotott, illetve önmagáról alkotni vélt és kivetített képének jellemzõi voltak. Mi tartja össze, vagy épp mitõl hullik darabjaira a posztmodern ember pszichológiai és mûvészeti „portréja”? Hogyan, s miért tárgyiasul önmagunkról alkotott képünk, s hogyan, mennyire viseli magán a média testképünkre gyakorolt hatását?
A készítés technikája szabadon választott volt, de az akvarell és a ceruza mellett –talán a fentebbiekkel összhangban- dominált a montázs- és a kollázstechnika.
Loblerné tanárnő szavait idézve, valóban színes kavalkád született, melynek minden alkotása más-más dolgot ragad meg. A tanév elsõ heteiben, mikor megrohamozzátok könyvtárunkat a kötelezõ olvasmányokért, ne felejtsetek el egy több pillantást vetni az arcképekre. Azután elkészíteni a sajátotokat.
(A teljes galériát a kiállítás megnyitása után találhatjátok meg ITT) 2018. július.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna