Dr. Kovácsné Bödei Ágota életműdíjat vehetett át


Dr. Kovácsné Bödei Ágota tanárnőt a Könyvtárostanárok Egyesülete idén életműdíjjal tüntette ki. Ezúton is gratulálunk! 



Felterjesztés a Könyvtárostanárok Egyesülete által adományozott
KTE emlékéremre

 

I. Adatok

 

Javasolt emlékérem:
Életműdíj
Felterjesztés éve:
2018
A felterjesztett kolléga
  
neve:
Dr. Kovácsné Bödei Ágota
születési éve:
1955
pedagógus szakképzettségei (megnevezés, intézmény)
ELTE BTK, francia nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár – eszperantó nyelv és irodalom szakos előadó - könyvtáros
könyvtáros szakképzettségei
(megnevezés, intézmény)
Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, könyvtáros
Hány éve dolgozik/dolgozott iskolai könyvtárban?
34
jelenlegi munkaköre:
könyvtáros tanár
munkáltatójának neve:
Szombathelyi Tankerületi Központ
Nyugdíjas-e, ha igen, mióta?
nem
Tagja a KTE-nek?
igen
Milyen tisztsége(ke)t és mikor töltött be a KTE-ben?
-
címe:
9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 23.
postacíme:
9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 23.
e-mail címe:
mmeagi@gmail.com
telefonszáma:
+36-30-962-3454
A felterjesztő 1.

neve:
Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna
beosztása:
 a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium intézményvezetője
munkáltatójának / munkaközösségének neve:
Szombathelyi Tankerületi Központ
9700 Szombathely, Kossuth Lajos utca 11.
címe:

kapcsolattartó neve: (ha más)
Mórné Tóth Gabriella
postacíme:
9700 Szombathely, Dózsa György u. 4.
e-mail címe:
morne.gabriella@nlg.szombathely.hu
telefonszáma:
94/505-739; +36-30-366-0842
A felterjesztő 2.

neve:
Gerölyné Kölkedi Éva Marianna
beosztása:
intézményegység-vezető, iskolai könyvtári szaktanácsadó
munkáltatójának / munkaközösségének neve:
Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ és szaktanácsadóként a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ
címe:
9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
kapcsolattartó neve:
Gerölyné Kölkedi Éva Marianna
postacíme:
9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.
e-mail címe:
gerolyne.kolked.eva@srpszkk.elte.hu
telefonszáma:
94/519-632; +36-30-905-5616
A felterjesztést támogatják még (ha van ilyen)
a Vas megyei könyvtárostanárok munkaközössége

 






II. Szakmai ajánlás

Dr. Kovácsné Bödei Ágota 1989 óta dolgozik iskolánkban. 2008 óta egyedül kezeli a közel 30 ezer kötetből álló könyvtár állományát, kiszolgálja a több mint ötszáz nappali és 80 levelező tagozatos tanulót. A mindennapi könyvtárosi teendői mellett több alkalommal kellett nehéz feladattal megbirkóznia. Iskolánk új épületbe költözésekor a könyvtár állományát meg kellett osztania a Premontrei Rendi Gimnáziummal. 2011-ben egy középiskola megszűnésével kb. 3000 dokumentum került hozzánk, amit a neki kellett rövid határidővel feldolgoznia és elhelyeznie. Feltárta az iskola 4000 kötetes Faludi hagyatékát.  Egyedül készítette el és tette közzé a könyvtár elektronikus katalógusát.
Rengeteget dolgozott a könyvtár barátságossá, olvasóbaráttá tételéért. Az új könyvtár berendezésekor a tanulók csoportos munkáját lehetővé tévő tágas teret és csendes tanulósarkokat is kialakított. Követve a kor követelményeit, kialakíttatta a lehetőségét annak, hogy 10 számítógép álljon a tanulók rendelkezésére, internet eléréssel, majd interaktív táblát szereztetett be. Minden lehetőséget megragad, hogy becsalogassa a tanulókat a könyvtárba. Nyitottságával, közvetlenségével elérte, hogy diákjaink úgy gondolnak a könyvtárra, hogy az „egy jó hely”, ahol lehet tanulni, olvasni, folyóiratokat böngészni vagy éppen egy jót beszélgetni.
Folyamatosan figyelemmel kíséri a pályázati lehetőségeket, szponzorokat keres a könyvtár állományának gyarapítása érdekében.
A 9. és 10. évfolyamon rendszeresen tart könyvtár-informatikai órákat. A helyi könyvtár állományát kreatív feladatok megoldásával ismerhetik meg a tanulók. Ellátogatnak a megyei könyvtárba és a városi levéltárba is, ahol előadások, illetve feladatok segítségével tanulnak meg tájékozódni a két intézmény állományában. Könyvtár-informatikai óráit a város könyvtáros tanárainak is bemutatta, jó gyakorlatként közzé tette.
Az iskolai könyvtár számos rendezvénynek ad otthont. Tisztasága, rendezettsége, barátságos légköre lehetővé teszi érettségi vizsgák, tankerületi megbeszélések, portfólió-védések, szavalóversenyek megtartását.
A kolléganő kezdeményezésére indult útjára a könyvtári kiállítások sora. Sok kiemelkedő tehetségű tanulónk mutatkozhatott már be rajzaival, festményeivel, fotóival. Ági személyes kapcsolatai segítségével elérte, hogy a megyei könyvtár több kiállítása, illetve Savaria karnevál fotópályázatának díjazott alkotásai az iskolában is megtekinthetőek legyen. Meghatóan szép kiállítás készült az Aranyhíd EGYMI és a Rum - Kastély EGYMI fogyatékkal élő tanulóinak munkáiból. Ma már évente 2-3 tematikus kiállításban gyönyörködhetünk.
Tanítványai rendszeresen eredményesen szerepelnek a könyvtárhasználati versenyeken. Egyik versenyzője, Kálmán Veronika a Bod Péter verseny országos 1. helyezettje lett, és már „Az év ígéretes könyvtárosa” címet is elnyerte. A regionális pedagógiai központ által szervezett Tini Galopp könyvtári, információkereső vetélkedőn iskolánk csapatai rendszeresen az élmezőnyben végeznek. Kiselőadásra készülő, projektet készítő tanulóink mindig bátran fordulhatnak hozzá segítségért.
Tíz éve indította útjára a könyvtár blogját. Ez az online felület az iskola életének legfontosabb bemutatójává vált. Naprakész, minden iskolai eseményről olvashatnak itt az érdeklődők: ünnepélyekről, kirándulásokról, rendhagyó tanórákról, kiállításokról, versenyekről. Gyakran ajánl egy-egy új könyvet, felhívja a figyelmünket a Weöres Sándor Színház előadásaira vagy éppen egy folyóirat cikket ajánl a figyelmünkbe. Olvasótáborát a „Hónap rejtvénye” című rovattal is igyekszik növelni. 
Iskolánk épületét Hajós Alfréd tervezte. A kolléganő kezdeményezte, hogy az épület falára emléktábla kerüljön. Megszerezte az engedélyeket, elkészíttette az emléktáblát, amit egy általa szervezett emléknap keretében avattunk fel.
Ági alapító tagja a Vas megyei könyvtárosok munkaközösségének, tevékeny részt vállal annak munkájában: konferenciákon előadásokat tart, műhelymunkákon foglalkozásokat vezet. A munkaközösség és az ELTE SEK Könyvtárának olvasáspedagógiai, kulturális programjaira diákjait is rendszeresen elviszi. Az Ünnepi könyvhét alkalmából a városban több helyen létesített „Felolvashow”-pontokon tanulóinkkal felolvasást vállal.
Nyugdíj előtt álló kolléganőnknek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az iskolai könyvtár az oktató-nevelő munkánknak és az iskola közösségi életének is pótolhatatlan színterévé vált. A szakmai kapcsolatokon túl emberi kapcsolatai is példaértékűek. 

Mórné Tóth Gabriella


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna