Legendás állatok és megrajzolásuk -kiállítás a könyvtárban





Kiállításunk képanyagát a 11. évfolyam alkotásaiból állítottam össze. A feladat apropóját a középkori bestáriumok képi világa adta. A bestárium egyfajta növény vagy állathatározóként írható le, amely tükrözte a kor emberének rendszerezésre és fantáziálásra való igényét.


Az ábrázolások között találunk valós lényeket és találunk kitaláltakat is. Ami közös ezeken a lapokon, az az igényesség, a hasonló méretű és ábrázolásmódú megjelenítés. A képek változatos mintás háttereken jelennek meg, díszes keretekkel elválasztva: a főnix, amely hamvaiból kel életre, az egyszarvú, amely narvál szarvával a tisztaság, a szüzesség jelképe, a griffmadár, amely az isteni hatalmat védelmezi, és még sokáig lehetne folytatni.

               A tanulóknak tehát elsősorban olyan növényeket vagy állatokat kellett kitalálniuk, amelyek a valóságban nem léteznek, de aki akart, készíthetett valóságos élőlényekről is bemutató lapokat.
                A feladat határait a jövő felé is kitágítottuk, hiszen a ma emberét is érdekli, mit érdekli, szinte megszállottan kutatja a fajnemesítés és a fajok egymással való kapcsolatának  lehetőségét. Amire a kutató laborokban még nem kaphatunk  választ, arra a filmek fikciós világában bőven akad példa. Furcsa kreatúrákat láthatunk, soha nem látott képességekkel. A középkori ábrázolásokhoz hasonlóan több állat ereje, külső jegyei olvadnak össze a science-fiction filmekben. De láthatunk ember-állat, ember-gép figurákat is, amelyek -bár a jövőbe helyezettek- előzményei könnyen felismerhetők a transzplantációk kutatási eredményeiben és a gyógyítás robotikájában.

                 A technikát szabadon választhatták a tanulók, a színes ceruzarajzok mellett feltűnnek a fotómontázsok is, amelyek megkönnyíthetik az alkotás folyamatát. Fényes, színes felületeket és ezek ellentételezésében a régies hatást keltőket, rajzfilmfigurákat és tanulmányszerű ábrázolások változatait is látjuk.
                  Varázslényeink neveket is kaptak, sokszor utalva azokra a részletekre, amelyekből összeállították őket, de találunk fantázianeveket és megtévesztően tudományos hangzásúakat is.
                  Aki hajlandó részt venni velünk ezen a furcsa képzeletbeli utazáson, biztos rátalál olyan lényekre, amelyekkel nem szívesen találkozna, és biztos lát majd olyanokat is, amelyeket aranyosnak talál.  A kiállítás megtekinthető gimnáziumunk könyvtárában 2019 februárjának végéig. 
                
Loblerné Enyedi Zsuzsanna szaktanár
2019.02.03.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna