Kisállatot ajándékba?


 Mint a bolygó legfejlettebb, öntudatos lényei, úgy vélem, a most következő témát érintenünk kell. Ez pedig nem más, mint az ünnepekre (karácsony, szülinap, stb.) vett házi kedvencek sorsa. Ez egy örök probléma, hiszen az állatok alá vannak rendelve az emberi teremtésnek. Fontos, hogy gondoljunk a kisállatok további sorsára.

A kisállat nem tulajdon – a társunk!
A kutyák, macskák többnyire megélik a tíz évet, így tartásuk hosszú távú elköteleződést jelent. A felelős állattartás komoly anyagi terheket is hordoz magával. A statisztikák is mutatják, hogy állatbarát nemzet vagyunk, hiszen az európai rangsorról épphogy lecsúszunk:
negyedik helyen állunk. Ám ez sajnos nem minden. Magyarországon a kóbor állatok száma csaknem százezer. Minden második kutya gazdátlan, jobb esetben menhelyek gondoskodnak róluk. Felmérések alapján négyből hárman tudatosan döntenek úgy, hogy nem ajándékoznak kisállatot karácsonyra, azonban még mindig népszerű meglepetésnek számítanak ezek az apróságok, akik hamar gondot jelenthetnek a családnak. 

A háziállat a társunk. Alaposan gondoljuk át a dolgot, és lehetőleg ne ajándékozzunk kisállatot, amennyiben a körülmények nem megfelelőek.

Szilágyi Bori


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna