Euroscola: Márk Levente fel is szólalt az Európai Parlament online ülésén

 

Iskolánk 11.C osztályos tanulókból álló EPAS-csapata (Az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája) március 30-án először vett rész az Európai Parlament által szervezett Euroscola rendezvényen. Az Európai Parlament 1990 óta szervezi folyamatosan az Euroscola eseményeket, amik normál esetben a Parlament strasbourgi épületében kerülnek megrendezésre, ám a Covid-járvány kezdete óta sajnos csak online rendezvények megtartására van lehetőség.

A mostani Euroscola rendezvény apropója az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés aláírásának 65. évfordulója volt, az online találkozó fő témái pedig az Európai unió alapértékei, az uniós állampolgárság előnyei és az Unió szerepe a jelenlegi válságokkal terhelt világban voltak. Az Unió 25 tagországából bejelentkező 170 iskola több mint 3500 diákját a rendezvény kezdetén maga Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke köszöntötte, aki arra biztatta a fiatalokat, hogy ne csak ezen a rendezvényen, hanem a mindennapjaik során is foglalkozzanak a demokrácia, a szabadság és az európai integráció kérdéseivel, mert a jövő az ő kezeikben van.

A nagyjából két órán keresztül tartó rendezvény programja három meghívott vendég köré szerveződött. A fiatalok először a krakkói illetőségű Holokauszt-túlélőt, Bernard Offent hallgathatták meg a béke és az alapvető európai értékek fontosságáról, illetve tehettek fel szóban és írásban kérdéseket Offen úrnak. Ezután az Európai Parlament egyik alelnöke, a szlovákiai Michal Simecka volt az esemény vendége, akit a diákok leginkább az Európai Unió jövőjéről, illetve a jelenlegi ukrajnai háborúról és az ezzel kapcsolatos válságról kérdeztek, végezetül pedig Markus Warasin, az „Európai Unió demokratikus folyamataiba beavatkozó külső hatalmak tevékenységét vizsgáló hivatal” vezetője beszélt a fiataloknak a mai világban tapasztalható dezinformációs jelenségekről és ezek veszélyeiről.


A rendezvényt megelőzően a jelentkező iskoláknak lehetősége volt arra, hogy egy rövid videóban kifejtsék gondolataikat az esemény központi témáinak valamelyikéről. Nagy örömmel láttuk, hogy iskolánk videóját lejátszották a rendezvény során, így diákjaink nevében Márk Leventének volt lehetősége szólni a széles európai közvéleményhez a szólásszabadság korlátozása elleni fellépés fontosságának kérdésében.

Reméljük, hogy a világjárvány elmúltával a Strasbourgban megtartott Euroscola rendezvényeket a közeljövőben újra megszervezik, és iskolánk diákjainak lehetősége lesz nem csak online, hanem élőszóban is felszólalni az Európai Parlament üléstermében.

(Bartha Gábor beszámolója)



 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna