HÁT-TÉR-CSERÉK Kiállítás a könyvtárban








A feladat, amelyet a tavalyi 9.évfolyam vizuális kultúra órán megoldott, egy fotó- részlet kiegészítése ceruza grafikával. A fotón szereplő figurák hétköznapi személyek vagy híres festmények szereplői. Az első csoport tagjait értelemszerűen senki nem láthatta eredeti fotókörnyezetben, míg a másik csoport tagjai elméletileg ismertek lehettek, de gondoskodtam róla, hogy ezek se  legyenek nagyon híresek.

Ezek a fotók kiszakítva eredeti környezetükből lehetőséget adtak az alkotóknak arra, hogy más értelmezésben jelenjenek meg. Az értelmezés szabadsága azonban olyan értelemben kötött, hogy az alakot életszerű háttérrel kellett ellátni, ahol testüket, ruházatukat, mimikájukat, mozdulataikat természetesnek láthatjuk.


Mire is volt ehhez szükség? A válasz egyszerű, személyiséget kellett kitalálni nekik. A vizuális kommunikációnk egyik legfontosabb  feladata embertársaink felismerése, érzelmeik megértése, és ebben segítséget nyújthat mimikánk, testbeszédünk és sok látható jelzés, amelyek közül talán az öltözködésünk a legnyilvánvalóbb. A ruha, amely mesél, nem csak életkorunról, de a történelmi korról is. Elmondja, milyen társadalmi csoporthoz tartozunk, mivel foglalkozunk és  a világ mely részén élünk.
Sok figuránál, nehéznek bizonyult tisztázni, ki lehet ő, de gondot okozott az is, hogy mit csinál éppen most. Ha a valóság nem bizonyult járható terepnek, sokan indultak el egy szürreális világba, ahol Szent Pál súlyt emel, Thétisz istennő szőlőt szed vagy Galatea kiteregeti a frissen mosott ruhákat.


Az összes megoldást, összekötöttük a térbeli ábrázolás elvárásával, amit, mint a perspektíva, mind a tónus kontraszt alkalmazásával lehetett elérni. A fekete-fehér fénymásolt fotók erőteljes kontrasztját nem is volt egyszerű egy ceruzával újra- teremteni.


Tanulságos lehet végignézni a különféle, de  azonos figurák mögé készített háttereket, melyek azok a mozdulatok, amelyek párhuzamba állíthatók egymással. Hol kell –– szinte keresnünk–– a fotó és a háttér határait?

Vállalkozásunk végeredményben sok érdekes megoldást eredményezett, keressük meg a variációkat, és hasonlítsuk össze az eredeti képekkel!
A kiállítás megtekinthető gimnáziumunk könyvtárában, 2019. október végéig. 


Felhasznált reprodukciók:
Lucien Freud: Szobabelső Paddingtonban
Rafaelló: Galatea diadala
Dominique Ingres: Zeusz és Thétisz
Vermeer: Az asztronómus
Caravaggió: Saul megtérése


Loblerné Enyedi Zsuzsanna szaktanár
2019.09.20

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna