Csokonai, Zrínyi, Berzsenyi nyomában

 


Október 8-án az érdeklődő diákok Fodorné Simon Veronika tanárnő szervezésben irodalmi kiránduláson vettek részt: Csurgó, Szigetvár és Nikla nevezetes helyszíneit keresték fel, hogy híres költőink és műveik még közelebb kerüljenek hozzájuk, a diákokhoz. 

Csurgón (a városkába vezető úton Pinezits Helga tanárnő mesélt Csokonairól, a Lilla-szerelemről) a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium volt az első úti cél: költőnk ugyan csak egy évet tanított itt 1799-től, de a korban modernnek számító, úttörő oktatási módszereivel azonnal megszerettette magát a városkában. Az iskola könyvtárában az utazók előadást hallhattak a névadó költőről, valamint könyvritkaságokat, kéziratokat (köztük egy Luther-kéziratot) tekinthettek meg.

Diákjaink a csurgói gimnázium kertjében



Csurgón felkeresték a Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központot, ahol betekinthettek az állandó kiállításba: a "Legalább álmodj velem" Magyarország egyetlen állandó Csokonai-kiállítása, amely a költő élettörténetébe ágyazva mutatja be életművét. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai mozgalmas kiállítást tárnak elénk interaktív játékokkal, számítógépes animációkkal.

A busz ezután Szigetvárra tartott, a barokk költő és hadvezér, Zrínyi Miklós tiszteletére. A Zrínyi-tér Oroszlán-szobránál Fodorné Simon Veronika mesélt a szobor történetéről, jelképiségéről. A Gerendai István által elkészített szobor Szigetvár főterén, a Zrínyi téren található. 1878-ban Szigetvár és a térség adakozásából épült. Magyarországon a legrégibb Zrínyi-emlékmű.

A vörösmárvány talapzaton álló oroszlán a török félholdas zászlót tapossa. Az oroszlán szimbólum megtalálható Szigetvár címerében is, ahol két oroszlán jelképezi a szultán és Zrínyi harcát és halálát. A szobor talapzatán Vörösmarty Mihály epigrammája olvasható.

Az Oroszlán-szobornál


Szigetvár következő állomása a vár volt: itt amellett, hogy érdekes információkat hallhattak a Szigeti veszedelemben megénekelt ostromról, még korabeli fegyvereket is megcsodálhattak, sőt, hallhatták, milyen hangos is az, ha eldörren. :)

Korabeli fegyver, majdnem élesben :)


A kis csapat hazafelé Niklának vette útját, mely először a temetőbe, majd Berzsenyi Dániel egykori kúriájához vezetett. A 2018-ban felújított márvány síremlék és obeliszk nem közismert irodalmi zarándokhely, bár a niklaiak tisztelik és ápolják a költő emlékét. Az együvé tartozás, a magyar nyelv, a hagyomány tisztelete: mindezeket jelképezi számukra.

Berzsenyi síremléke előtt



Berzsenyi 1811-ben épült, egykori lakóházában 1954-ben alakították ki a Berzsenyi Emlékmúzeumot. Tágas termeiben a költő személyes tárgyait és levelezésének dokumentumait vehetjük szemügyre. Megtalálhatók az ország különböző vidékeire a költőtársakhoz írott levelei, valamint költeményeinek kéziratai és nyomtatott változatai. Pipái, tollai és népi hangszerei a vidéki nemes életére emlékeztetnek. Széchenyi István szobra a költő és a nagy államférfi közötti szoros kapcsolatra utal. A ház előtti virágok között a költő mellszobra fogadja a látogatót. A kertben még ma is áll a Berzsenyi Dániel által 1814-ben ültetett szelídgesztenyefa. A kertben Nagy Attila tanár úr beszélt a költőről.

A diákoknak sok újdonságot, érdekességet adott az irodalmi kirándulás, tanáraiknak pedig újabb remek lehetőséget az élményközpontú irodalomtanításhoz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna