Te mit tudsz a Szombathelyi Szépítő Egyesületről?


Egy pénteki napon volt szerencsénk meghallgatni a Szombathelyi Szépítő Egyesület képviselőjének előadását egy földrajzóra keretében. Az egyesületet képviselő hölgy ismertette az egyesület hosszú, még a múlt századokra is visszanyúló történetét, megalakulását, tagjait és jövőbeli terveiket is.
Már a reformkori Szombathely életét irányító városvezetésben felmerült az igény, hogy gondoskodjon a város lakó- és középületeinek, utcáinak, tereinek szépítéséről. Az egyesület véglegesített alapszabályát az 1885. október 18-án tartott közgyűlés fogadta el. A megalakulást követő évben hatalmas lendülettel megkezdődött a városszépítő tevékenység, mely kisebb-nagyobb megszakításokkal a ma napig tart. 

De tulajdonképpen mit is takar ez a tevékenység?
Az egyesület elsődleges célja, ahogy ez a nevében is szerepel, a város vonzerejének, tisztaságának fenntartása, kulturális értékeinek megőrzése és egy kellemes, élhető környezet megteremtése. A megyeszékhely fejlődésével párhuzamosan változtak az egyesülettel szembeni kihívások, ennek megfelelően a kijelölt, teljesíteni kívánt cél is folyamatosan változott.
Legfontosabb feladataik közé tartozik például:

·      Fásítás, parkosítás, virágos környezet kialakítása

·      Közterek, középületek, szobrok környékének tisztántartása

·      Elhanyagolt, funkciójukat vesztett épületek, építmények revitalizálása

·      A város neves szülötteinek feltérképezése, emléktáblák állítása

·      Graffitik eltüntetése, egyéb rongálások megelőzése

A fentiekből is látható hogy milyen sokrétű, izgalmas és érdekes feladatot kell ellátni, ahol sose árt a segítség.
Biztos gondolkodtál már azon, hogy hol is tudnád a közösségi szolgálatos feladataidat elvégezni. Ha döntésedet még nem tudtad meghozni, érdekel a környezetvédelem és nem tántorít vissza egy kis szemétszedés akkor a számodra legmegfelelőbb hely a Szombathelyi Szépítő Egyesület.
Elérhetőségeik:
Szépítő Egyesület
9700 Szombathely, Ady tér 5.
email: szepitoegyesulet@gmai.com


Abért Rebeka




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna