Őszi operalátogatás az Erkel Színházban



2019. október 17-én az iskola 20 tanulója Budapesten járt, az Erkel Színházban, az OperaKaland Magyarország szervezésében, ahol megismertük Erkel Ferenc Hunyadi László operájának történetét, majd meglátogattuk a Vajdahunyadvárat.
Csütörtökön kora reggel találkoztunk a szombathelyi vasútállomáson, majd a fővárosba utaztunk.  Az Erkel Színházba érve az előadás kezdetére alig kellett várnunk, gyorsan elfoglaltuk helyeinket. A mű három felvonásos volt. Az első felvonás során megismerhettük a szereplőket, illetve megtudhattuk azt is, miképp „halt meg a cselszövő”, Cillei Ulrik. A második felvonás tűnt a leghosszabbnak a három közül, ám hallhattuk benne a Szilágyi Erzsébetet alakító Rőser Orsolya Hajnalka operaénekesnő nem mindennapi szoprán szólóját. A harmadik felvonásban láthattuk Hunyadi László és Gara Mária nagyszabású esküvőjét és a menyasszony gyönyörű esküvői ruháját is megcsodálhattuk. Végül Hunyadi László kivégzésének nem éppen jogszerű módjával – a király parancsára a bakó negyedik alkalommal sújtott le rá – zárult a darab. Az utolsó képben – a holló csőrére hulló gyűrűvel – felsejlett a jövő, mely a kisebbik Hunyadi fiú, Mátyás hatalomra kerülését vetítette előre. Az előadás hosszú volt, egyesek unták, de olyan is volt, akinek tetszett monumentalitása.
A Corvin Plazában elfogyasztott gyors ebéd után egy nyugodtabb, csendesebb területére érkeztünk a városnak, a városligeti Széchenyi-szigetre. Miközben a Vajdahunyadvár felé haladtunk azt láttuk, hogy az emberek a fűben fekve, ülve pihennek, beszélgetnek. Igazi idilli, őszi hangulat fogadott bennünket. A várat az oroszlános kőhídon át közelíthettük meg. A tárlatvezetőnk segítségével megismerhettük az Alpár Ignác által tervezett épületegyüttest.  A Vajdahunyadvár jól elkülöníthető, az összhatást tekintve mégis rendkívül egységes formában mutatja be a román kor, a gótika, a reneszánsz és a barokk építészetének hazai és európai jellegzetességeit. Az udvarban több szobor is található, például III. Béla jegyzőjének, Anonymusnak a szobra, ahol csoportképet csináltunk. Egyik diáknak köszönhetően pedig drónfelvétel is készült a csoportról és a millenniumi épületegyüttesről.
A várlátogatást követően kevés szabadidőnket kávézással, étkezéssel töltöttük. A hazaút jó hangulatban telt, bár már nagyon fáradtak voltunk.
Köszönjük az élményt kísérőtanárainknak Dr. Vigné Csordás Rita és Nagy Judit tanárnőknek!
Gyöngyössy Karolina 11/A





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna