A jáki erdő védetté nyilvánítása



Interjú Tóth Kristóffal

Tóth Kristóf, 12.B osztályos tanulónk sikeresen vett részt a jáki erdő védetté nyilvánításában, amit egy versenyre való felkészülés előzött meg, még 2017-ben.
Arról kérdeztem Kristófot, hogyan kezdődött ez a történet, és jutott el egészen idáig a folyamat.

Honnan jött az ötlet a versenyre való jelentkezésre?
Még 9.-ben Miltényi Attila tanár úr keresett meg a Kitaibel Pál biológia versennyel kapcsolatban, ahol a fajismereten kívül egy kutatás, valamint egy prezentáció is szükséges volt.

Miért pont a jáki erdőre esett a választásod?
A tanár úr találta ki, hiszen Jákon él, neki először Szinetár Csaba, a szombathelyi ELTE biológia szakos tanára és Szinetárné Márkus Teréz tanárnő férje említette, ő hozta fel ötletként a mocsári kardvirág vizsgálását.


Ki segített neked a felkészülésben?
A két tanár úr mellett dr. Szépligeti Mátyás, botanikai szakfelügyelő több segítővel együtt vett részt a feladatban, ezzel sokat segítve és könnyítve a munkámat.

Mikor kezdtétek el az erdő vizsgálását?
Tavasz végén tudtuk elkezdeni a közel 70 hektáros területen a kutatást, hiszen ekkor van a virágzás időszaka ennél a növénynél. A mocsári kardvirág nagyon ritka és védett faj Magyarországon. Mivel sajnos nem álltak megfelelő műszerek és eszközök a rendelkezésünkre, a tövek megszámolása volt az egyetlen megoldás számunkra.
  
Milyen helyezéssel zártad a versenyt?
Országos 3. helyezést értem el. Ekkor döntött úgy Szépligeti Mátyás, hogy ilyen siker után komolyabban kellene foglalkozni ezzel a területtel.

Hogyan tudtad meg, hogy a terület védett lesz?
A verseny után, 11.-ben kaptam először egy e-mailt, mint egyik segítő. Ebben az állt, hogy elkezdik az erdő védetté nyilvánítását. Rá egy évre, 2019 szeptemberében egy újabb e-mailben már az állt, hogy sikeres volt a folyamat, és mivel az én kutatásom alapján kezdődött el, szeretnék, ha részt vennék én is a helyi önkormányzat és az érintett szervezetek mellett a konferencián és az erre vonatkozó javaslatok bemutatóján.

Mi történt ezen a konferencián?
Az igazgatóság munkatársai tájékoztatták a jelenlévőket a terület természetvédelmi kezelési terveiről, de a jogi ellenvetésekről, a terület favágásáról és a különböző problémákról is volt szó. A holtfák meghagyását fontos dolognak tartották, hiszen azok is több életteret biztosítanak a növényeknek, valamint a vadszeder elkezdte benőni a talajszintet, ezzel megakadályozva a kardvirág fényhez való jutását, így ezzel kapcsolatban is különböző tervezetek születtek.

Köszönöm az interjút!

Marksz Patrik

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna