Kaland a hallépcsőnél, avagy mit köszönhetnek a kecsegék az NLG-nek


Fotók: Kisalföld

Amikor május 20-án a 11.C osztály tanulói elindultak osztálykirándulásukra Bánhidi Zoltán és Bartha Gábor tanár urakkal, még nem sejtették, milyen fontos ökolóiai feladatot fognak ellátni május 21., a halvándorlás világnapja alkalmából.


Veszélyeztetett halfaj a kecsege Dunaszigeten, a denkpáli hallépcsőnél előadások várták az érdeklődőket, így kenuval érkező NLG-seinket is a világnapon. Heilmann Diana, az EU Duna Régió Stratégia „Vízminőség” szakmai terület munkatársa, illetve dr. Guti Gábor, az AM-SZE Természetesvízi Halgazdálkodás Kutatócsoport vezetője beszéltek tevékenységükről, valamint felhívták a figyelmet a kecsegére, mint ma már nem fogható és veszélyeztetett halfajra. A szakember által vezetett kutatócsoport célja ezen a helyzeten változtatni, hogy újból legyen a Szigetközben kecsege. A hatékony halátjárók, ökológiai folyosók kialakítása is fontos ebben a folyamatban.


Az esemény keretében a résztvevők megtekinthették a denkpáli hallépcsőt, majd zárásaként jelképesen 117 – összesen száz kilogramm – kecsegét telepítettek a Dunába a Magyar Országos Horgászszövetség és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége támogatásával. 



Éljenek a kecsegék! Büszkék vagyunk rátok!



A hírről bővebben: 

https://www.kisalfold.hu/vezeto-hirek/2022/05/halvandorlas-vilagnapja-117-kecseget-telepitettek-a-dunaba-a-denkpali-hallepcsonel-fotok-video

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna