"Lehet-e tudatosan adózni?" – Iskolánkban jártak a NAV munkatársai

 



 

A cím hallatán lehet, hogy sok gazdasági szakember gyomra összeszorul, de szerencsére Németh Eszter és Petkovits Anikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálati osztályának munkatársai segíteni jöttek hozzánk. A 12. évfolyamosok Pataki Ágnes tanárnő által tanított életvitel és gyakorlat óráján tartottak interaktív előadást adótudatosság témában.

 

Petkovits Anikóval az órák előtt beszélgettünk a programról: „A felnőttkor küszöbén álló kamaszok érdeklődésében valószínűleg nem az első helyen található az adózás és adótudatosság témaköre, mégis, talán hasznos lehet néhány alapvető – és őket is érintő – témában gyakorlatias, használható ismereteket adni a kezükbe!



 

A programot adótudatosság néven indítottuk. Ez egy gondolatébresztő lenne a diákoknak, hogy tudják-e, mi is az az adó, lehet-e tudatosan adózni?

 

Az őket érintő témák közül talán a diákmunkával kapcsolatos információk lehetnek a leghasznosabbak, mivel a munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, így a bejelentésükre, adózásukra szinte ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a felnőtt munkavállalókra, ezért nem árt, ha a legfontosabb tudnivalókkal tisztában vannak.

Röviden tájékoztatnánk a diákokat, hogy a későbbiekben már ne akadjanak fenn olyan kérdéseken, hogy

-        hogyan vállalhatok munkát?

-        diákmunka után kell-e adóznom?

-        kell-e adóbevallást készítenem?

 

Emellett talán nem minden diák számára ismert, hogy mi is az az adóhatóság? Hol találja meg a városban a NAV-ot, hogy éri el? Mikor lehet dolga vele?




 

Ezen kívül mindenképp felhívnánk a gyerekek figyelmét az elektronikus ügyintézési lehetőségekre, az ügyfélkapu előnyeire, tudatosítva, hogy nem csak a külföldi nyaraláshoz elengedhetetlen oltási igazolás letöltésére jó.

 

A gyakorlatias ismereteken túl – igény esetén – természetesen általánosabb tájékoztatást is adhatunk a diákoknak, államháztartásról, közteherviselésről, a főbb adókról és járulékokról.”

 

Az órák után összegezve elmondhatjuk: valóban hasznos ismereteket kaptak végzőseink, betekintést kaptak az adóhatóság munkájába. Érdemes megfogadni a tanácsot: jogaink mellett a kötelezettségeinket se felejtsük!

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna