„Kiemelkedő pedagógusmunkáért-díj" Pinezits Helga tanárnőnek



Pinezits Helga a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tantestületének meghatározó, karakteres pedagógusegyénisége. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatott tanulmányai után, 1998 szeptemberében tért vissza egykori iskolája katedrájára magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként.  Neve azóta szorosan összefonódott iskolánkkal.
Tanári munkájában következetes, igényes, kimagasló felkészültségű pedagógus. Szaktanári munkájának eredményességét igazolják a tanítványai által az emelt szintű érettségi vizsgán elért eredmények és a versenyeredmények is. Eredményesen készíti fel diákjait a legkülönbözőbb versenyekre, legyen szó OKTV-ről, anyanyelvi vagy irodalmi versenyről. Tanítványai szinte minden tanévben bekerülnek valamelyik anyanyelvi verseny országos döntőjébe, ahol a díjazottak között szerepelnek.
Rendszeresen felkérést kap az emelt szintű érettségi vizsgadolgozatok javítására, szóbeli vizsgáztatásra és érettségi elnöki feladatok ellátására.
Szakmai tudását, a szaktárgya iránti elkötelezettségét, és annak elismerését is jelzi, hogy a Gazdag Erzsi Alapítvány Kuratóriumának tagja, illetve hogy az AGORA-Savaria Filmszínházzal együttműködve filmklubot vezet, amely a város fiataljai előtt is nyitva áll.
Hosszú évek óta a magyar és művészetek munkaközösség vezetője. Ezt a feladatát is nagy elhivatottsággal, odaadással látja el, igazi vezetője, szervezője munkaközössége munkájának. Vezetésével a munkaközösség a gimnázium meghatározó közösségévé vált. Szakmai tudásának és emberi tulajdonságainak is köszönhető, hogy a közalkalmazotti közösség a közalkalmazotti tanács tagjának választotta, melynek évekig elnöke is volt.
A TÁMOP 3.1.4 pályázat szakmai vezetőjeként nagy részt vállalt a kompetencia alapú oktatás iskolánkban történő bevezetésében, ötleteivel is segítette a pályázat megvalósítását, és a fenntartási időszak öt éve alatt is aktívan hozzájárult a vállalt feladatok teljesítéséhez.
Kiegyensúlyozott egyéniség, aki szülővel, diákkal, kollégával könnyen megtalálja a hangot. Pedagógus munkájának szerves része az osztályfőnöki tevékenység, amelyet ugyancsak a rá jellemző felelősségtudattal végez. Nagy körültekintéssel szervezi a kirándulásokat, igényes időtöltést biztosítva osztályai számára. Követelve, de megértéssel fordul tanítványai felé, akik tisztelik és szeretik. Diákok sokasága fejezte be úgy a gimnáziumot, hogy szeretettel gondol vissza hajdani osztályfőnökére.
Nyitott, fogékony az új dolgokra, és nem futamodik meg a kihívások láttán sem. Rendszeresen vesz részt továbbképzéseken (pl. IKT eszközök használata, kompetencia alapú oktatás, projektpedagógia, epochális oktatás, érettségi elnöki vizsgafeladatok ellátása), jelenleg közoktatási vezető szakvizsga megszerzésére készül. 
Pinezits Helga színes egyéniség, aki kifogyhatatlan ötleteivel gazdagítja, fűszerezi a tanítás hétköznapjait. Lelkesedése nem merül ki a szellemi tevékenységben, fáradhatatlanul kiveszi a részét a kivitelezésből, az ötletek megvalósításából is. Emlékezetesek az általa rendezett iskolai ünnepélyek, nevéhez kötődik az adventi készülődés gimnáziumi gyakorlatának, a pályaorientációs nap tematikájának kidolgozása, az irodalmi farsangi délután meghonosítása. Ő kezdeményezte és szervezte meg először a 11. évfolyam budapesti és a 10. évfolyam környező irodalmi emlékhelyeket érintő évfolyam-kirándulását. Éveken keresztül szervezője volt a gimnázium Szimpátiabáljának. 
Az idei tanév decemberében a gimnáziumunk jelenlegi és volt diákjai által felajánlott alkotásokból internetes árverést szervezett. A befolyt összeget az Aranyhíd EGYMI nehéz sorsú tanulóinak karácsonyi ajándékozására fordítottuk. Az ajándékok átadására – megható körélmények között – iskolánk karácsonyi ünnepségén került sor. 
Pinezits Helga sokoldalú tevékenységének is köszönhető, hogy gimnáziumunk nemcsak az oktatás, de a nevelés területén is jeleskedik.

Gratulálunk!

(Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, Szinetárné Márkus Teréz)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna