"Leveted a pólódat?" - mozis program az online szexuális zaklatásról

 

részlet a Csapda a neten c. filmből

Szerdán, a tanév utolsó napjának délelőttjét a Savaria moziban töltötték az NLg-sek. Kivételesen nem felhőtlen szórakozás várt rájuk, viszont annál fontosabb téma: az online szexragadozók és áldozataik sajnos egyre aktuálisabb, mindennapibb világába tekinthettek be. Az ötletgazda és szervező Pataki Ágnes tanárnő.


A program első részeként minden idők legsikeresebb cseh dokumentumfilmjét néztük meg, mely sokkoló képet mutat arról, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre és kiskamaszokra a világhálón. A Csapda a neten hatalmas port kavart, rendőrségi eljárások is indultak a nyomán, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy ráirányítja a figyelmet a probléma súlyosságára. 

 A filmet rendező Barbora Chalupová és Vít Klusák nem élménybeszámolókra és adatokra hagyatkozott, hanem „laboratóriumi körülmények között” mutatja meg, mi történhet a csetablakokban, amikor a szülők épp nem néznek oda. Három felnőtt színésznőt válogattak ki a forgatáshoz, akiknél fontos szempont volt, hogy fiatalabbnak nézzenek ki a koruknál, így hihető legyen róluk, hogy csak 12 évesek. Kiskamasz álprofilokkal regisztrálták őket több közösségi hálón, majd várták, hogy mi történik. Nem kellett sokáig tétlenül ülniük: öt órán belül 83 férfi írt rá a kiskorúnak hitt színésznőkre, explicit szexuális kéréseket/követeléseket megfogalmazva feléjük. Ez a szám a tíznapos forgatás alatt pedig csaknem 2500 zaklatóig kúszott. 


(balról) Varga Sándor r. alezredes, Ávár Zsuzsanna bíró, Laskay-Horváth Claudia pszichológus

Az egyórás filmben láthatjuk, ahogy ismeretlen, középkorú vagy még idősebb férfiak kapásból maszturbálni kezdenek online beszélgetőpartnerük előtt, majd hízelegnek, követelőznek, zsarolnak, gyerek- vagy állatpornót küldenek és titkos találkát kezdeményeznek, annak ellenére, hogy a lány többször is közli velük: még csak 12 éves és semmit nem tud a szexről. 




A Csapda a neten tökéletes alap egy beszélgetéshez. Az NLG vendégei voltak: Dr. Ávár Zsuzsanna büntetőbíró, Laskay-Horváth Claudia, az ELTE  Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének oktatója és Varga Sándor r. alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa. A beszélgetés moderátora Nagy Attila tanár úr volt. A szakemberek megerősítették a dokumentumfilm tapasztalatait, és arról is beszéltek, mennyire jellemző a netes zaklatás Vas megyében. Nagyon érdekes és hasznos délelőttöt tölthettünk a moziban, várjuk a folytatást!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna