Az ifjú tűzlovag

 

 Szemes Boldizsár, a 10.C osztály tanulója Ják ifjúsági tűzoltóparancsnoka. Vele beszélgettünk.

 

Miért jelentkeztél önkéntes tűzoltónak?

Szimpatikus volt számomra a Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkássága, és eldöntöttem, hogy én is csatlakozom hozzájuk. Fontosnak érzem, hogy más embertársaimnak segítsek, és úgy gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség erre.

Milyen feladataid adódnak?

A tűzoltóparancsnok munkájának segítése, támogatása. Az ifjúsági tagozat utánpótlásának megszervezése jelenleg a fő feladatom. Részt veszek a tűzoltószertár körüli teendőkben. Társaimmal képviselem az egyesületet különböző rendezvényeken.

Hogyan működik egy gyakorlat?

Erre a kérdésre konkrétan nem tudok válaszolni, mert minden feladatunkhoz másféle gyakorlat szükséges, például szivattyúkezelés és helyismereti gyakorlat.

Mióta veszel részt a jáki önkéntes tűzoltó egyesület munkásságában?

2021 márciusa óta.

Milyen szerepet töltesz be jelenleg?

 Ifjúsági tűzoltóparancsnok vagyok.



Mit szeretsz a legjobban benne?

 Azt, mikor segítünk valakinek, és látjuk, hogy ennek volt eredménye, illetve megköszönik a munkánkat.

Milyen egy nap a tűzoltóságon?

 Önkéntes tűzoltók vagyunk, így mindenkinek van valamilyen főállása, vagy esetleg még tanul, ezért nem vagyunk minden nap a tűzoltóságon, csak abban az esetben, ha valami dolgunk van ott. Például riasztás estén ott találkozunk, és onnan vonulunk a káreset helyszínére, vagy esetleg eszközkarbantartás céljából.

Milyen feladatokat kell elvégeznetek?

Riasztás során a helyszínt biztosítani és felderíteni, amíg a hivatásos tűzoltók nem érkeznek ki. Megérkezésük után az ő munkájukat segíteni. Tűzmegelőzési tevékenységeket hajtunk végre a hozzánk tartozó községekben. Iskolai, óvodai és önkormányzati rendezvényeken is részt veszünk.

Milyen eszközeitek vannak?

Jelenleg kettő darab gépjárművünk van, az egyik a Volkswagen Transporter T5 típusú gyorsbeavatkozó szer, a másik egy Zuk A15 kisteherautó. 2 darab szivattyúval, 1 aggregátorral, láncfűrésszel rendelkezünk, és különféle nyomó- és szívótömlőink vannak.

Mik a terveid a jövőben?

Amint betöltöm a 18 évet, el szeretnék végezni egy 40 órás alaptanfolyamot. Szeretnék majd olyan jogosítványt szerezni, amivel vezethetek megkülönböztető jelzést használó gépjárművet, és a jövőben is aktív tagja szeretnék maradni az egyesületnek.

Mit gondolsz a közösségetekről?

 Egy nagyon jó és összetartó baráti társaságból álló 26 fős közösségünk van, ha bármire szükségünk van, egymásra mindig számíthatunk, és természetesen más is számíthat ránk.

 

(Ekbauer Laura, Nagy Csenge, Zab Noémi)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna