Szelektív hulladékgyűjtés az NLG-ben is

A szelektív hulladékgyűjtés azt jelenti, hogy a különböző anyagú hulladékokat külön gyűjtjük. Ez a gyakorlatban úgy valósulhat meg, hogy a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát – a papír-, műanyag, üveg-, fém- és italos kartondoboz-csomagolást – kimosva, különválasztva tároljuk, majd szintén az anyaguk alapján elkülönített szelektív hulladékgyűjtő edényekbe dobjuk. 
Iskolánkban a 2021/2022. tanévtől kezdve – A Nagy Lajos Gimnáziumért Alapítvány anyagi támogatásával – bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre. Műanyag és papír gyűjtésére nyílik lehetőség. Az iskola udvarán található két új konténer, az épületen belüli gyűjtésre pedig a folyosókon elhelyezett két sárga és két kék hulladékgyűjtőt használhatjátok. 

 MIBE, HOGYAN?

 • A KÉK kukába kerül a PAPÍR ALAPÚ HULLADÉK. Kizárólag olyan papírt szabad elhelyezni a gyűjtőben, amely élelmiszerrel vagy más szerves anyaggal nem szennyezett. (Füzetlap, fénymásolat, papírtasak, kis méretű doboz (hajtogatva), szórólap, újság … )
 • A SÁRGA gyűjtőedényben gyűjthetjük a MŰANYAG ALAPÚ HULLADÉKOT. Csak tiszta hulladékot gyűjts, mert a szennyeződés akadályozza az újrahasznosítást! Elhelyezhető a műanyag csomagolás, füzetborító fólia, tiszta műanyag zacskó vagy PET-palack. A műanyag üvegekről szedd le a kupakot, ha üdítő volt benne, akkor vízzel öblítsd ki. A palackot össze kell nyomni, talán ismert nektek is a „tapossa laposra” szlogen ezzel kapcsolatban. A PET-palack kupakját is beledobhatod a gyűjtőedénybe külön. A kupak anyaga sokrétűen és gazdaságosan felhasználható, értékes alapanyag, ezért gyakran gyűjtik külön. A gimnázium diákönkormányzata minden tanévben felvállal ilyen gyűjtést, általában a portánál kihelyezett dobozban, melyet jótékony célra ajánl fel. NAGYON FONTOS! Közös érdekünk, hogy a hulladékgyűjtés szabályait pontosan betartsuk. Amennyiben a szelektíven gyűjtött hulladék szennyeződik, felelőtlen vagy gondatlan viselkedésünk miatt, akkor az újrahasznosítása nem megoldható. Ez esetben a hulladékkezelő vállalat (aki a gyűjtőkonténerek elszállítását vállalta) felbontja a szerződést iskolánkkal.



További gyűjtőedények vásárlását tervezi az iskola, hogy minden emeleten, és a közösségi terekben könnyen elérhető legyen, és folyamatosan szem előtt legyen a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. A korábbi éveknek megfelelően továbbra is van lehetőség a használt elem leadására a portával szemben elhelyezett elemgyűjtő edényben. Használjátok ki a lehetőséget! A hulladékgyűjtésről és újrahasznosításról még nagyon sokat fogtok hallani a természettudományos tárgyak tanóráin, ahol megoszthatod osztálytársaiddal az eddigi tapasztalataidat is. 

 Forrás: https://www.zoldpolc.hu/szelektiv-hulladekgyujtes-szabalyai-356

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna