"Avagy virág vagy te?" - március 15. üzenete

 


„Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!”

 

 (Gondolatok a szabadságról a 10.A osztály tollából:)

"Ha egy nemzet nem független és nem szabad, nincsenek saját értékei. ezek az értékek lehetnek tárgyiak, például a nemzethez tartozó ereklyék, amiktől megfosztják, de ennél fontosabbak szerintem a nemzethez tartozó hagyományok, szokások, amik egyedivé teszik. Egy nemzet tehát szabadsága elvesztésével saját értékeit is elveszíti."

 "Egy nemzet szabadságának hiánya nagymértékben befolyásolja a társadalom kultúrájának fejlődését."

"A nyelv lassan halványodni kezd az új generációk születésével, akik már nem tapasztalhatják meg a szabadság érzését. A családi és nemzeti ünnepek változásokon mennek keresztül, majd múlt idővé válnak."

 "Elnyomás alá kerül mindaz, ami egy nemzetet nemzetté tesz. Alapvető jogunk lenne megélni ezeket, és fenntartani őket  a jövő generációk számára."

 "Szabadság nélkül az emberek jogai nem érvényesülhetnek, emiatt a társadalom fellázadhat a kormányzat ellen, esetleg a felgyülemlett feszültség miatt családok, nagyobb közösségek válhatnak széthúzóvá. Ha a függetlenség elvész, és pusztán rabszolgákként éljük mindennapjainkat, a vezetés felé irányuló tisztelet is megszűnik. A felsoroltakra történelmünkből számos példát lehetne felsorakoztatni, például a Habsburg-ellenes harcokat, a ’48-as forradalmat vagy 1956-ot. Napjaink politikai vitái is ezen állításokról tesznek tanúbizonyságot."


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szalagavató 2019.

Szalagavató 2020.

Tanárportré: Simonné Baranyai Zsuzsanna